Nyár van, nyár!

Sokunk számára a nyár varázslatos időszak, tele boldogsággal és szépséges pillanatokkal. Szabadidőnket szeretteinkkel és barátainkkal töltjük és élvezzük a nap meleg sugarait a szabad ég alatt, egyszóval remekül érezzük magunkat!

 

Míg a nap sugarai kifejezetten pozitív hatást gyakorolnak hangulatunkra azáltal, hogy serkentik az endorfin ( ún.” jó érzés”) hormonok termelődését a szervezetben, addig bőrünk egészségére sajnos nem mindig vannak pozitív kihatással. Sőt, a napsugarak akár súlyos bőrkárosodást is okozhatnak!

Annak érdekében, hogy teljes egészében és érzékeny típusú bőre egészségi állapota miatt való aggódás nélkül gondtalanul tudja élvezni a nyarat, van néhány nyári bőrápolási tanácsunk a számára! Megkértük szépségszakértőnket, Cecilia Weidner-t, hogy árulja el, melyik is a legjobb nyári bőrápolási rutin a nyári időszakban. Szakértőnk azt is elmondja, hogy a nap sugarai milyen kritikus hatással vannak bőrünk állapotára.

Napvédelem – érdekes tények

Nagyon fontos tudni, hogy a naptejnek vagy napvédő krémnek egyaránt hatékonyan kell védenie bőrünket a káros UV (ultraibolya) sugarak ellen, beleértve az UVA (ultraibolya A) és az UVB (ultraibolya B) sugarakat is. Az UV, azaz ultraibolya sugárzás láthatatlan napsugarakból áll.  Az UVA és az UVB kétféle típusú sugárzás, és a bőrt megégetve bőrrákot okozhatnak.

Az UVA sugárzás hullámhossza hosszabb mint az UVB sugárzásé, és nem csak a bőr szerkezetének öregedéséért felelős, hanem a bőr eredeti rózsaszín színének barnává változtatásáért is.

Az UVB (rövidhullámú napsugarak) arra ösztönzik a melanocitákat (a speciális bőrsejteket) hogy melanint termeljenek. Amikor bőrünket kitesszük az UVB sugárzásnak, megindul a melanin termelés, és ennek köszönhetően barnulunk le. Sajnos, ez azt is jelenti, hogy bőrünk már károsodott is. A pigmentáció és a korai bőröregedés kialakulása a következménye annak, ha bőrünket védelem nélkül tesszük ki a nap káros hatású UVB sugarainak.

A melanin – a bőr természetes védőanyaga

A melanin az a pigment, amely nemcsak a különböző haj és szemszínek kialakulásáért, hanem a bőr UVB sugárzás elleni védelméért is felelős. Fizikai korlátként arra szolgál, hogy szétszórja az UV sugarakat, és abszorpciós szűrőként is működik, amely csökkenti az UV sugarak penetrációját, áttörését a bőr (külső) hámrétegén, az epidermiszen.

Kétféle melanin létezik:

  1. Eumelanin – a sárgától (szőkétől) a barnán át a nagyon sötét barnáig (majdnem a feketéig) terjedő szín, ilyen a barnás-fekete hajban látható.
  2. Feomelanin – vörös-sárga (szőke) szín, a vörös hajban látható.

Az egyes melanin típusok mennyisége részben meghatározza a bőröd és a hajad színét.

A melanin az epidermisz (a bőr külső hámrétege) bazális rétegében termelődik. Ezek a melanociták polip-szerű karokkal, ún. dendrit-nyúlványokkal rendelkeznek, amelyek a melanint szállítják a közelükben levő bőrsejtekhez (keratinociták) akkor, amikor erre szükség van (azaz amikor a bőr ki van téve a nap káros hatású UV sugarainak).

A bőrsejtekben lerakódott melanin a DNS megóvására szolgál. Amennyiben a bőre lebarnul, úgy az azt jelzi, hogy a bőre DNS-e károsodáson ment keresztül.

Általánosan elmondhatjuk, hogy a melanociták több fontos funkciót is betöltenek:

  • melanint termelnek
  • felveszik a hőt
  • szétszórják az UV fényt
  • védik a DNS-t az UV károsodástól
  • megvédik a sejtmembránokat az oxidációtól (az oxidáció az a folyamat, amelyik károsítja a sejtmembránokat az egyéb struktúrákat, beleértve a sejtfehérjéket, a lipideket (zsírokat) és a DNS-t is.)

A melanocitáknak és a melaninnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy bőrünket megóvják a nap sugarainak káros hatásaitól.

Bár a melanin a tűzvonalban áll akkor, amikor testünket a leégéstől kell megvédeni, mégis nagyon fontos az UV szűrővel ellátott leégés elleni krémek használata, mert így bőrünket megóvhatjuk a további súlyos, napégés okozta károsodástól.

A Skincode és a napvédelem

A Skincode termékek jelentik a választ mind az UVA, mind az UVB sugárzás ellen, ha a bőre védelméről van szó. A különleges Skincode Essential termékcsalád teljes egészében megvédi bőrét a külső, környezeti stresszhatásokkal szemben.

A termékcsalád tagjai között megtalálhatók a hidratálók, amelyek még a legérzékenyebb bőr igényeinek is eleget tesznek, a termékek UV szűrő faktora 10-től egészen a nagyon magas, 50-es faktorvédelemig terjed.

Például a Skincode fényvédő és regeneráló nappali arckrém spf 30, ahogy nevében is írja, 30-as szűrőfaktorral rendelkezik, és amellett, hogy rendkívül hatékonyan védi a bőrt mind az UVA mind az UVB sugárzás ellen, olyan komplex védőanyagokat is tartalmaz, amelyek megóvják a bőrt az ózónszennyeződéssel szemben is. Ráadásul azt is megakadályozza, hogy bármifajta oxidáns a bőrhöz tapadjon, így hatékonyan előzi meg a pigmentáció kialakulását, miközben hidratálja és nyugtatja a bőrt.

Skincode fényvédő arckrém SPF 50 széles spektrumú UVA/UVB elleni védelmet kínál, így védve a bőrt a sugárzás hatásaitól és a további károsodástól. Véd az oxidánsok okozta stresszel szemben, megakadályozza a bőrirritációkat és a leégést azáltal, hogy a bőr önvédő mechanizmusát stimulálja. Ezen felül hidratálja és puhává teszi a bőrt.

Nyári bőrápolási rutin!

Most tekintsük át azokat a bőrápolási alapokat, amelyek biztosítják, hogy bőrünk egész nyáron ragyogó legyen.

Az alábbi 4 lépés segít abban, hogy bőre a napos időszakban is a legegészségesebb és a legszebb maradjon.

Első lépés: Tisztítás és tonizálás
Tisztítsa meg és tonizálja bőrét naponta kétszer. A tisztítás eltávolítja a felesleges zsírosodást és segít a bőr egészségének és ragyogásának megtartásában. A tonizálás a bőrápolási rutin szintén egy fontos része, mivel segít újjáteremteni az epidermisz egészséges pH-értékét, és biztosítja, hogy a bőr felülete teljesen tiszta legyen, így a tonizálást követően használt termékek is a lehető legmaximálisabban tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Második lépés: A spa jár az arcának is!
Hetente iktasson be két vagy három nyugodt arcápolási napot, ami bőrradírozásból és azt követően a bőrtípusának megfelelő arcmaszk alkalmazásából álljon.

A bőrradírozásról és a többféle típusú arcmaszkok használatáról tavaszi bőrápolási blogunkban írunk bővebben. Javasoljuk, hogy a bejegyzést olvassa el a következő linken: http://bit.ly/2pasYBK.

Harmadik lépés: Az arc és a nyak ápolása: Szérum és krém
Ápolja bőrét megfelelő típusú szérummal az arc és a nyak környékén. A szérumok aktív hatóanyaga 70%-al több, mint a krémeké. A szérumokat nem önmagukban, hanem sokkal inkább az arckrémmel (nappali vagy éjszakai krém) vegyítve kell az arc vagy a nyak bőrére felvinni. A két termék, azaz az arckrém és a szérum együttes használata biztosítja, hogy bőre kellően szép és csábító maradjon egész nyáron, sőt, jóval a nyár elmúltát követően is. Ezt a harmadik bőrápolási lépést naponta kétszer kell alkalmazni – minden reggel és minden este.

Megjegyzés: a szérum arcbőrre történő felvitelét követően, használjon megfelelő szűrőfaktorú nappali krémet is.

Negyedik lépés: Szemkörnyék  ápolása: szérum és krém
Vigye fel a szérumot a szemkörnyék körüli érzékeny területre, ezután használjon szemránckrémet. Így megelőzhető a szarkalábak idő előtti kialakulása a szemkörnyéken.

Annak érdekében, hogy bőre a szemkörnyéken is makulátlan legyen, ismételje meg ezt a lépést naponta kétszer.

Szépség kívül belül – a hidratálás fontossága

A fent ismertetett bőrápolási rutin biztosítja, hogy bőre teljes mértékben védve legyen az öregedés külsőleges tényezői ellen.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bőrünket belülről is ápolni kell. A forró, napos nyári napok alatt fontos, hogy naponta legalább két liter (ásvány)vizet fogyasszunk, azért, hogy kompenzáljuk a víz bőrön keresztül történő vízveszteséget (ennek a folyamatnak a neve Transz-epidermális vízveszteség), angol rövidítése: (TEWL).

Találkozunk a nap alatt!

A nyár az az évszak, ahol extrém környezeti tényezők uralkodnak: a napfény igénybe veheti a bőrét. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy otthon ülve kell kivédenie a bőrére leselkedő káros hatásokat. Ne gubózzon be, élvezze a napsütést. Négy bőrápolási tippünk, amelyeket Ceciliával közösen állítottunk össze önnek, biztosítják, hogy bőre a nyári évszakban is egészséges és csodálatosan ragyogó maradjon.

Bőre az évszakokkal együtt változik, így bőrápolási rutinjának is minden évszakban változnia kell.