Milyen bőrtípusra milyen terméket lehet és milyet tilos használni

Milyen bőrtípusra, milyen terméket lehet, és milyet tilos használni?

Ha általánosan nézzük, akkor az emberek arcbőre öt nagy típusba sorolható: normál, száraz, zsíros, kombinált és érzékeny. De milyen termékeket használhatunk az egyes típusok esetén és melyek azok, amiket inkább kerüljünk?

 

Mielőtt megtervezzük a napi bőrápolás rutinunkat, azzal kell tisztában lennünk, hogy pontosan milyen bőrtípusunk is van. Ezt tulajdonképpen egészen könnyű eldöntenünk. Száraz bőr esetén tapasztalható húzódó érzés, cserepesedés; zsíros bőrnél olajos érzet tapintás után és fényesedés; kombinált bőrnél fényesedés a T-vonalban és szárazság az orcákon; érzékeny bőrnél gyakori kipirosodás, hámlás és erősebb szárazság; normál bőrnél pedig rugalmas tapintás és az előbbiek hiánya.

Ha tisztába vagyunk a bőrtípussal, akkor azt kell megnéznünk, milyen termékeket érdemes használnunk, és melyek azok, melyeket érdemes elkerülnünk. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget!

Normál bőr

Normál bőr esetén van a legkönnyebb dolgunk. Ilyenkor ugyanis a legfontosabb, hogy a megfelelő tisztítást, hidratálást biztosítsuk. Emellett pedig például szérumok segítségével olyan hatóanyagokat juttathatunk a bőrünkbe, melytől állagát még szebbé tehetjük és védelmét is biztosíthatjuk. A lényeg, hogy normál bőrre ajánlott termékeket válasszunk, melyekkel nem tisztítjuk túl a felületet, nem szárítjuk vagy szárítjuk vagy zsírosítjuk feleslegesen a bőrünket.

Kombinált bőr

Ha kombinált bőrünk van, akkor figyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a T-vonal zsírosabb területeinek tisztítását és szárítását, ugyanakkor az orcánkra se használjunk túlzottan zsírosít termékeket. Persze ez nem olyan egyszerű, de a kombinált bőr kezelésében szerencsére segítségünkre vannak kifejezetten erre a bőrtípusra kifejlesztett termékek. Ilyen a Skincode kombinált és zsíros bőrre is használható arclemosó gélje is. Ez a gyengéd habzó gél alaposan tisztítja a bőrt és eltávolítja a sminket. Segít szabályozni a faggyútermelődést.

Zsíros bőr

Akinek zsíros bőre van, figyeljen a megfelelő tisztításra, ugyanakkor arra is, hogy ne tisztítsa túl a felületet. Hiszen ezzel azt érheti el, hogy a bőr úgy érzi kiszáradt, ezért még több olajat kezd termelni, ami végső soron további zsírosodáshoz vezet. Ezért olyan alaposan, ám mégis gyengéden tisztító termékeket válasszunk, mind például a micellás vizek, habzó gélek.

Száraz bőr

Száraz bőr esetén mindenképp kerülni kell az alkoholos, szárító hatású és dörzsölést igénylő termékeket. Hasznosak lehetnek azonban a tápláló arclemosó tejek, vagy a micellás vizek, melyek egylépésben és gyengéden tisztítanak.

Érzékeny bőr

Ez a bőrtípus igényli mind közül a legtöbb odafigyelést, hiszen irritációra hajlamos, így egyáltalán nem mindegy, milyen bőrápolási termékeket alkalmazunk esetében. Kerülni kell a nagyon intenzív és allergén összetevőket, az inkább szárító hatású termékeket. Helyettük keressünk kifejezetten illatanyag mentes, érzékeny bőrre fejlesztett készítményeket, melyek nem okoznak kipirosodást és erősítik az érzékeny bőr védelmét.